Token Distribution

Sponsor-Fietsevenement 2018

Het zit erop!

Annette

“Zij doen iets voor ons, wat ik, ook al zou ik het willen, niet meer zou kunnen. Fenomenaal!”

Token Distribution
Token Architecture

Cardiologen voltooien monsterlijke fietstocht voor stichting PLN

Een groep fanatieke amateurwielrenners, waaronder twaalf Nederlandse medisch specialisten van drie universitair medische centra, heeft afgelopen zaterdag de uitdagende fietstocht Styrkeprøven in Noorwegen voltooid. Zij fietsten binnen één dag 543 kilometer per persoon om geld in te zamelen voor onderzoek naar een behandelmethode voor de zeldzame genetische hartspierziekte PLN.

Token Architecture

Deze erfelijke ziekte wordt al achthonderd jaar van generatie op generatie doorgegeven in Nederland en kan, naast hartfalen en hartritmestoornissen, tot plotselinge dood leiden. De gemiddelde levensverwachting ligt significant lager dan gemiddeld. Deze ziekte verscheurt families. Op dit moment zijn er rond de duizend PLN-dragers bekend. Uit bloedonderzoek van Lifelines en Bloedbank Amsterdam blijken er echter veel meer dragers te zijn. Variërend van één op de dertienhonderd in Noord-Nederland tot één op de vijfhonderd mensen in de regio Amsterdam blijkt onwetend drager van deze gen mutatie.
Het tot nu toe beperkte aantal geïdentificeerde dragers maakte dat er geen onderzoek werd gedaan. Daarom heeft de patiëntenorganisatie Stichting PLN het heft in eigen handen genomen. Stichting PLN werft actief fondsen en zet internationale en nationale samenwerkingsverbanden op om binnen vijf jaar een behandelmethode voor deze ziekte te vinden.
De wederzijdse betrokkenheid van patiënten en cardiologen is groot. Daarom stelde deze groep medisch specialisten zich ten doel om met het fietsen van de extreem uitdagende Styrkeprøven, €750.000 op te halen voor onderzoek naar PLN.

Op zaterdag 16 juni was het dan zover: de wielrenners vertrokken om 7.10 uur uit Trondheim. Onder hen zes cardiologen, zes andere medisch specialisten en acht mensen uit het bedrijfsleven. “Met een gemengd team kunnen we het onmogelijke mogelijk maken”, was de insteek van initiator van de deelname, prof. dr. Pieter Doevendans. Het team werd op de motor gevolgd door de voormalig televisiepresentator Bas Westerweel (zelf herstellende van een hartstilstand en ambassadeur van Stichting PLN). De eerste 160 kilometer, een aanloop naar het hoogste punt op 1020 meter, gingen nog wel. De fietsers reden door adembenemende landschappen. Maar allengs werd het zwaarder. “Het is afzien en genieten tegelijk”, aldus cardiologe Annemieke Wind. De teller van de donaties stond inmiddels op 460.000,- euro.

Bas Westerweel

12 juni 2018

“Een spectaculaire en vrij zware fietstocht!”

Rond 17.00 uur ’s middags bereikten de deelnemers de helft van de tocht, precies op schema. Vanaf dan was er nog meer dan een Elfstedentocht te gaan. Via Twitter werd het team gesteund door onder andere Erben Wennemars, Peter R. de Vries en Bas Westerweel. Maar vanaf dat moment sloeg ook de vermoeidheid toe. Twee fietsers moesten helaas afhaken. De overgebleven fietsers trapten gestaag door. “Dankzij de teamprestatie zijn we allemaal boven onszelf uitgestegen”, waren de woorden van Wouter van Everdingen.
Dan komen eindelijk de laatste 70 kilometers in zicht. Het is inmiddels donker geworden, het worden taaie kilometers. Ook de oogjes bij de ondersteuners in het volgbusje en de meereizende partners worden kleiner, maar daarmee het respect groter. Wat een onmenselijke prestatie. “Met zo’n fietstocht als dit, ervaar je hoe sterk een menselijk lichaam echt is”, zegt fietser Jeroen Kops achteraf. De PLN-dragers betuigen op social media hun respect en dank voor deze fietsgroep. “Zij doen iets voor ons, wat ik, ook al zou ik het willen, niet meer zou kunnen. Fenomenaal!” – Annette Klinkert.

Om 2.40 uur ’s nachts komt de groep bij het laatste stoppunt aan. Nog 37 kilometer te gaan en het is begonnen met regenen. Het is koud en het is donker. Desondanks gaan ze door, op hun tandvlees en op karakter. Dan, om 3.53 uur, bereiken ze eindelijk de finish in de Valhall Arena in Oslo. 543 kilometer en 20 uren en 43 minuten verder. Daar wordt de groep onthaald met niet alleen de gebruikelijke champagne maar, beter nog, een cheque van 500.851,- euro! Hiermee heeft een kleine groep mensen een megaprestatie neergezet voor alle PLN-patiënten, en is een behandelmethode weer een stuk dichterbij gekomen. Daarom is de Stichting PLN ontzettend trots op alle fietsers. De woorden van voorzitter Pieter Glijnis zijn dan ook: “Dit is super in de overtreffende trap van superlatieven. Binnen 21 uur van Trondheim naar Oslo fietsen: een bovenmenselijke prestatie!”

De teller stopt niet bij dit bedrag. Er kan nog tot eind juni worden gedoneerd via de site: Monstertocht.nl.
De bekende oud-wielrenner Maarten Tjallingi zei het al van tevoren: “het is gekkenwerk!”. Dat bleek het ook te zijn. Desondanks hebben de deelnemers de krachtproef doorstaan. Daar kan geen Alpe d’Huez tegenop!

Irene, projectleider crowdfunding

18 juni 2018

“Donaties zijn nog steeds zeer welkom! We zitten nu op 2/3e van ons doel, onwijs gaaf, maar méér is nodig!”

  • Deel deze sponsorpagina van de Monstertocht 2018: